Bovenbouw
De keuze voor O&O na het 3e leerjaar
Je staat voor de keuze: met welk profiel ga ik straks verder in klas 4?
Wordt het een profiel: cultuur & maatschappij, economie & maatschappij, natuur & gezondheid of natuur & techniek?
Wanneer je je keuze gaat maken kun je ook voor het vak Ontwerpen & Onderzoeken (O&O) kiezen. Niet alleen voor NG en NT profielen maar ook voor EM en CM.
Waarom O&O?
Misschien heb je al drie jaar ervaring met O&O en inmiddels zelfs 9 projecten uitgevoerd. Dan weet je om welke vaardigheden het gaat bij O&O:
Samenwerken,
Projectmatig werken,
Praten met een opdrachtgever,
Zelf organiseren van je werk,
Plannen, communiceren,
Verslagen maken,
Onderzoek doen,
Ontwerpen,
Zoeken van de juiste partners,
maar ook discipline en creatief denken.
Deze vaardigheden zijn erg belangrijk om goed te kunnen functioneren als student en later bij het uitvoeren van een beroep. Bij O&O word je steeds beter in deze vaardigheden. Bovendien kom je meer te weten over jezelf, je sterke en zwakke kanten. Leerlingen die het technasium hebben gevolgd, zijn daardoor beter voorbereid op latere studies en ze stromen gemakkelijker door naar een hogeschool of universiteit.
Schoolexamen
Voor O&O bestaat het examen doorgaans uit een schoolexamen, er is geen centraal schriftelijk eindexamen zoals bij de meeste andere vakken. Dit schoolexamen is verspreid over de bovenbouwjaren en bestaat uit de volgende onderdelen:
Projectopdrachten: Je werkt (vaak in teamverband) aan diverse praktische opdrachten.
Dossier/Portfolio: Hierin verzamel je al je verslagen, reflecties, ontwerpen, en andere relevante documenten die aantonen hoe je de benodigde competenties hebt ontwikkeld.
Presentaties: Regelmatig zul je je werk moeten presenteren aan docenten, klasgenoten, of externe stakeholders.
Reflectieverslagen: Waarin je zowel individueel als met je team reflecteert op het proces en het eindresultaat van een project.
Meesterproef: Gedurende het hele examenjaar werk je aan 1 project.