Groep 8 info

Op het Da Vinci College kun je kiezen voor Technasium!

Ga je straks naar havo of vwo en vind je techniek, technologie en de exacte vakken leuk? Ben je nieuwsgierig en wil je naast het leren ook actief bezig zijn? Dan is het Technasium iets voor jou.

Er is aandacht voor denken, maar je steekt ook de handen uit de mouwen. Je leert de kennis die je hebt opgedaan te gebruiken in de praktijk én je werkt aan de uitvoering van jouw ideeën.

Iedere leerling in de brugklas van het Da Vinci College krijgt het hele jaar 3 lesuren per week het vak 'Onderzoek & Ontwerpen'.

O&O is het vak dat hoort bij het Technasium. Na het eerste jaar kan er gekozen worden of je er mee door gaat.

Denken en doen

Het Technasium is gericht op denken en doen. Je werkt in een team aan echte, actuele opdrachten die tot concrete resultaten leiden. Dat vraagt om activerend onderwijs, gericht op het ontwikkelen van kennis én competenties. Zo leer je de kennis die je in andere (exacte) vakken opdoet, direct te gebruiken.

Het onderwijsprogramma van het Technasium spreekt je verstand, creativiteit, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen aan. Je leert samenwerken, organiseren, communiceren én duurzaam denken en handelen. Belangrijke vaardigheden in een veranderende wereld vol technologie.

Levensecht

Op het Technasium volg je naast de reguliere vakken, het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Bij O&O werk je in groepjes aan levensechte, bètatechnische projecten. Elk O&O-project heeft een opdrachtgever: een bedrijf dat de leerlingen van het Technasium vraagt om een creatieve en innovatieve oplossing voor een probleem.

Bij de start van een project breng je vaak een bezoek aan het bedrijf of komt de opdrachtgever langs om erover te vertellen. Aan het eind presenteer je jullie resultaten aan de opdrachtgever.

Voor elk project kruip je in de huid van een professional. Zo maak je kennis met allerlei verschillende technische en bèta-beroepen en ontdek je wat bij je past en wat je talenten zijn. Want weet jij wat een civieltechnisch ingenieur of biomedisch specialist eigenlijk doet?

O&O in de brugklas

Als je in de eerste klas zit, maak je kennis met het technasium onderwijs. Je volgt dan het vak O&O (Onderzoek en Ontwerpen). Dit vak staat centraal in het Technasium en is een erkend examenvak.

Na de kennismaking in de eerste klas kun je er voor kiezen om in de tweede klas verder te gaan met O&O. Tijdens de lessen O&O ga je voor een opdrachtgever op zoek naar een oplossing voor zijn of haar probleem. Soms doe je alleen onderzoek, maar vaak maak je een model, een prototype, een tekening of een proefopstelling om je ideeën aan de zichtbaar te maken.

Een 10 voor samenwerking

  • Zoals bij elk vak krijg je bij O&O gewoon cijfers die meetellen. Maar je krijgt niet alleen een beoordeling voor het resultaat. Je persoonlijke inzet en (competentie)ontwikkeling tellen ook mee.Welke problemen ga je bij het Technasium oplossen?

  • Je bent architect en met je team krijg je de opdracht om een 3D-ontwerp van een Tiny House te maken dat ‘off grid’ kan functioneren.

  • De brandweer vraagt je als werktuigbouwkundige om een ontwerp voor een blusrobot die ingezet kan worden bij branden in complexe, industriële panden.

  • Van een bank krijg je als applicatieontwikkelaar de opdracht een app te ontwikkelen die jongeren leert bewuster met geld om te gaan.

  • Als gebiedsontwikkelaar bij de gemeente krijg je de opdracht om een onderzoek te doen dat leidt tot een ontwerpplan voor een klimaatbestendige wijk.

Predicaat Technasium

Scholen met het predicaat Technasium zijn aangesloten bij Stichting Technasium, dat zijn er zo’n 105. Samen werken zij aan goed en actueel, omgevingsgericht onderwijs. Ook tonen zij elk jaar weer aan te voldoen aan de kwaliteitseisen die gesteld worden aan het predicaat. Alle technasiumscholen en meer informatie is te vinden op www.technasium.nl.